Website maken? Dit zijn de beste website builders
Dat is software waarmee je makkelijk een website bouwt, zonder je zorgen te maken over de technische aspecten.
Zo'n drag-and-drop-websitebouwer is erg handig, maar toch zijn er wel wat verschillen tussen de verschillende websitemakers. We zetten de beste op een rijtje!
De beste website builders van België
1
Ideaal voor beginners. Webnode is de meest gebruiksvriendelijke website builder die wij al gebruikten.
De hele drag-and-drop-websitebouwer is beschikbaar in het Nederlands, en er zijn heldere (Nederlandstalige) handleidingen beschikbaar.
Heel veel ruimte voor extra functionaliteit geeft Webnode niet – en net dat maakt Webnode zo eenvoudig om mee te werken. Met de intuïtieve interface kan je in één avond makkelijk je eigen website maken.
Webnode biedt zoals de meeste websitebouwers responsieve sjablonen en heel wat knappe website-templates.
Tip: Probeer Webnode vooral gratis uit. Dankzij hun gratis abonnement kan je al iets eenvoudig in elkaar steken, zonder er ooit voor te betalen.
Waarom kiezen voor Webnode?
- Volledig in het Nederlands
- Heel eenvoudig te gebruiken
- Gratis te gebruiken
- Webshop mogelijk
2
Combell SiteBuilder
Combell is vooral gekend van z’n hosting en onberispelijke support, maar de Belgische marktleider biedt ook een erg sterke websitebouwer aan.
De software is gelijkaardig aan die van Webnode: eenvoudig, zonder veel (vaak overbodige) geavanceerde functies. Mooi meegenomen voor beginners: de gekende ondersteuning door Combell. Wanneer je vastloopt bij het maken van je website, helpen de support-medewerkers je snel verder.
Ook het vermelden waard: de SiteBuilder met webshop. Die zit inbegrepen in een standaard-pakket, en werkt uitmuntend als e-commerceplatform. Grootste voordeel: de mogelijkheid om er onbeperkte producten aan te bieden.
Met de gratis extra’s van Combell (zoals een gratis domeinnaam en e-mailcampagnes) zorgt SiteBuilder voor een sterke online aanwezigheid voor kleine bedrijven (en zelfs middelgrote bedrijven) die makkelijk willen opstarten.
Waarom kiezen voor Combell?
- Volledig in het Nederlands
- Heel eenvoudig te gebruiken
- Uitmuntende ondersteuning
- Veel extra's zoals gratis domeinnaam het eerste jaar
- Webshop inbegrepen vanaf standaardpakket
3
Wix biedt je de mogelijkheid om alles aan te passen zoals jij dat wil. Dat heeft ook z’n valkuilen: zo is de lay-out van de tool niet echt geschikt voor echte beginners. Die lopen snel verloren in alle instellingen.
Beginners vinden dus meer hun gading bij een website builder van bovenstaande aanbieders. De geavanceerde functies van Wix zorgen trouwens ook voor een hogere kostprijs.
Wix heeft meer dan voldoende ingebouwde functies, inclusief e-commerceplatform. Wix is overigens de grootste websitebouwer ter wereld, hoewel de reviews over de marktleider ronduit slecht zijn.
Waarom kiezen voor Wix?
- Je kent al wat van webdesign
- Je hecht geen belang aan klantvriendelijkheid
- Je wil alles kunnen aanpassen
4
SiteManager
Het grote voordeel van SiteManager is dat je gratis kan beginnen bouwen aan je website. Een beetje zoals een gratis proefperiode, maar zonder dat je effectief je site online gaat zetten. Zo kan je kijken of SiteManager iets voor jou is.
Wanneer je tevreden bent over je resultaat, kun je je site publiceren, en één van de betaalde abonnementen kiezen. De prijzen van die abonnementen vallen erg goed mee.
SiteManager richt zich wel op ‘web developers’ en professionelen. Dat merk je aan de geavanceerde functies die SiteManager aanbiedt. Een beginner gaat dus beter voor één van de eerste twee opties hierboven.
Niettemin is SiteManager een degelijke drag-and-drop website builder, én biedt het een resem (responsive) website-templates. Je kan je gekozen template aanpassen aan jouw noden.
Waarom kiezen voor SiteManager?
- Je kent al wat van webdesign
- Je wil ruimte laten voor groei van je website
- Je wil ruimte laten voor groei van je website
Ga voor een websitebouwer die aansluit op jouw node
Je online aanwezigheid is belangrijker dan ooit. Maar het spreekt voor zich dat grafisch ontwerpers volledig andere wensen hebben dan een slager of bakker, wanneer het op hun website aankomt.
Kijk dus zeker naar de mogelijkheden van de verschillende aanbieders. Welke plug-ins en add-ons zijn er? Maakt je provider voldoende back-ups? Krijg je er een eigen domeinnaam bij? Wat met extra opslagruimte?
Enkel door jezelf die gerichte vragen te stellen, weet je of zo’n pakket de moeite waard is voor jou. We hopen je daarbij te helpen met onze selectie hierboven.
Hoe vergeleken we de verschillende website-bouwers?
Domeinnaam.com probeerde elke opgelijste bouwer uit, en toetste ze aan verschillende criteria. Gebruiksgemak was daar een belangrijke van, net zoals klantenondersteuning en prijs. Daarnaast bekeken we de ingebouwde functies van elke tool, en keken we welke toevoegingen (plug-ins, back-ups, …) elke aanbieder bood.
Zo kwamen we tot de bovenstaande oplijsting.
Veelgestelde vragen over website builders
Wat is een website builder?
Een websitemaker is een tool die het je makkelijk maakt om je eigen website te maken. De tijd dat je een ‘developer’ nodig had om je website te maken, is voorbij: nu verstevig je je online aanwezigheid door zélf je website te maken.
Een websitemaker zorgt meestal dat je makkelijk een lay-out kan kiezen voor je website, en helpt je zonder technische kennis je eigen plek online te maken.
Welke websites kun je maken met een websitemaker?
In principe kan je eender welke website of webshop maken met een websitemaker. Het doorslaggevende element zal eerder zijn hoeveel bezoekers je erop verwacht, én hoeveel opslagruimte je wil. Want bij websitemakers is dat vaak beperkt.
Welke websitemaker is de beste voor jou?
Wanneer je een eenvoudige websitemaker zoekt, waarbij je snel opgestart bent, ga je best voor Webnode of Combell. Het voordeel van Combell is de gekende klantenservice.
Is het makkelijk om een website te bouwen?
Dankzij eenvoudig te gebruiken websitebouwers steek je makkelijk een website in elkaar. Je kan zelfs een bestaande lay-out kiezen uit honderden templates.
En wanneer je een foutje maakt, hoeft dat geen ramp te zijn: dan ga je terug naar de laatste back-up die de meeste websitemakers maken.
Kan ik een website maken zonder kennis van coderen?
Met de huidige tools maak je erg makkelijk je eigen website. Je hoeft geen technische kennis te hebben: de meeste websitemakers bieden een vooraf gemaakte lay-out waarbinnen je je kan uitleven.
Hoe maak ik mijn site mobielvriendelijk?
Alle websitemakers die we hebben opgesomd, maken gebruik van responsieve sjablonen. Dat wil zeggen dat ze zich automatisch aanpassen aan het toestel waarmee naar je website gesurft wordt.
Hoe maak ik een gratis website met een eigen domein?
Je kan een gratis website maken, maar daar komt heel wat reclame op te staan, én ze komen zonder aangepast domein. In principe is het mogelijk om je website te maken met een gratis abonnement, en die aan een (betalende) domeinnaam te hangen.
Dat raden we wel af, omdat de performantie van je gratis website sowieso te wensen overlaat.
Wél krijg je bij Combell het eerste jaar een gratis domein wanneer je voor een SiteBuilder-pakket kiest. Andersom geeft Combell ook een gratis SiteBuilder-starterspakket wanneer je er een domeinnaam registreert.
Kan ik echt zelf een website maken of heb ik een webdesigner nodig?
Dankzij de gebruiksvriendelijke websitebouwers die je nu overal vindt, is het echt eenvoudig om snel een professionele website te maken. Meer nog, steeds meer kleine bedrijven kiezen ervoor zelf een site te maken.
Zo zijn heel wat online winkels niet op maat gemaakt, maar maken ze gebruik van een websitebouwer.
Wanneer je niet zeker bent van je stuk, kan je voor een gratis abonnement kiezen bij bijvoorbeeld SiteManager. Wanneer je tevreden bent over je resultaat, kan je je site publiceren en voor een betalend abonnement kiezen.
Kan ik plug-ins toevoegen aan mijn website?
Extra functionaliteit toevoegen kan met plug-ins of widgets. Zo’n plug-in kan van alles zijn: een contactformulier, een tekstvak, een agenda, noem maar op. De meeste websitebouwers bieden voldoende widgets of plug-ins aan om je website voldoende functioneel te maken. Ook kan je je SEO een boost geven met bepaalde plug-ins en gestructureerde data.
Hoe beïnvloedt een websitebouwer mijn SEO?
Je SEO (Search Engine Optimization) wordt niet noodzakelijk negatief beïnvloed door het gebruik van een websitemaker. Zo kan je meestal ook gestructureerde data toevoegen aan je website. Dat is data die Google oppikt om je website meer zichtbaarheid te geven in de zoekmachine.
Daarnaast zijn er meestal ook plug-ins om je SEO een boost te geven.
Wat zijn website-templates?
Templates zijn sjablonen waarop je je website baseert. Het gebruik van een template is een makkelijke manier om je website niet van nul te hoeven opbouwen.
Je kan een gekozen template meestal aanpassen met een handig drag-and-drop-systeem, waarbij je een add-on of plug-in kan toevoegen op de plaats die jij wil.
Kan ik een webshop maken met een websitemaker?
Je kan ook meestal ook een webshop of ‘online store’ maken met je websitemaker. Zo bieden zowel Webnode, Combell, Wix als SiteManager een webshop-optie aan. Bij Combell en Webnode is die webshop zelfs inbegrepen in een standaard SiteBuilderpakket.